Azorček

klinično delo

25.03.2010

Tale članek objavljam zaradi določenih razlogov, ki jih lahko najdemo vsak dan okoli nas. Slišim polno pritoževanja, kako je svet krut, kako smo bogi in podobno. Čeprav ni nič narobe, lačni nismo, streho nad glavo imamo, tudi smrtna bolezen nas ne daje… A zadovoljni nismo, kako to?

Smo končno v 4. letniku veterine začeli delati malo bolj klinično. Prejšnji teden sem bil zadolžen za konjski oddelek (seveda kot pomoč veterinarjem). Sva s sošolcem naletela res na izredni teden, v vseh pogledih. Že v prvih treh dneh sva na fakulteti prebila več kot večina cel teden… Pa pojdimo po vrsti…

PONEDELJEK: ob osmih sva se seznanila s pacienti na kliniki ter opravila nekaj kliničnih pregledov. Našemu kroničnemu bolniku Biliju (s kroničnim hepatitisom) sva skozi dan večkrat dala tekočinsko terapijo in posladek – sprehod. Z delom sva zaključila okoli 20.30.

TOREK: borbo sva nadaljevala v torek (6.00), s podobnim delom kot v ponedeljek (oskrba pacientov). Zvečer se je Biliju stanje poslabšalo – okvarjena jetra so močno povečala tlak v sistemskem ožilju, zato smo se odločili, da ga bomo obiskali še tekom noči. Torek se je zaključil okoli 20h… zaenkrat…

SREDO: nočne načrte (kontrola Bilija) je prekrižal klic veterinarja mentorja, ob 0.00 sva s sošolcem že bila nazaj na klinikah ter pomagala pri sprejemu kobile in njenega 5 dni starega žrebička – Kimija. Lastniki so naredili veliko napako, dečko je pil kolostrum prepozno ter tako verjetno fasal pljučnico, artritis, septikemijo. Sklepali smo še, da bo ob naši pomoči prišlo do reperfuzijske bolezni (možganske težave). Lastniki so se vseeno odločili za zdravljenje, vsaj za prvih 24 ur, potem pa bo že tako jasno, kaj in kako. A prognoza je bila slaba…

Do 3.00 smo Kimi-ju nudili najnujnejšo oskrbo, ter ga skušali čim bolj “zalivati” z mlekom matere. S sošolcem sva pri njemu ostala celo noč ter ga do jutra že spravila na noge. Na spodnji sliki v iskanju seskov:

Ob 6.00 sva nadaljevala z oskbro ostalih pacientov, a se vsako uro vračala k žrebičku. Krvna slika ni kazala nič dobrega (hipoproteinemija). Ob 11.00 sva naprosila prijazni sošolki, da sta naju popoldne nadomeščali – tako sva si lahko privoščila kratek spanec. Res kratek (2h).

Ob 16.30 naju je mentor že klical nazaj – prisostvovali smo pri operaciji breje kobile z torzijo maternice. Brejost bi morala trajati še vsaj mesec dni, a življenje matere je seveda pomembnejše. Sledila je operacija, izvlek plodu (ta je bil že mrtev kar nekaj dni), ter fiksacija in šivanje maternice.

Med operacijo so nas klicale sošolke, da se je Kimiju-ju stanje poslabšalo. Ob prihodu (18.00) je žrebiček bil zelo slaboten, stat ni mogel več, kazal je nevrološke motnje (kot smo sklepali na začetku). Na žalost vseh prisotnih je žrebiček v 5min poginil, veterinar je lahko še samo potrdil smrt. Truplo smo nato nastavili poleg matere, da bi ta počasi spoznala žalostno novico…

A časa za žalost ni bilo, oskrba pacientov je potekala naprej (predvsem Bili). Delo sva zaključila okoli 21h, a smo se dogovorili, da ponoči preverimo Kimi-jevo mamo, saj je še vedno blago krvavela iz vagine – stanje bi se lahko hitro poslabšalo.

ČETRTEK: 0.00 – nočni pregled, kobila OK.

Zjutraj (6.00) smo truplo odstranili iz boksa ter opazovali žalostno mamo… Nadaljevali z oskrbo pacientov, vzeli kri Biliju za ponovno analizo. Vse skupaj končala ob 10.00. Mentor nama je dal najprej prost dan, a že čez 15 min se je vse obrnilo. Izpirat smo šli maternico kobili s torzijo maternice. Revica še je vedno močno krvavela, naši napori za ustavitev krvi (oksitocin) pa so ji povzročali močne bolečine.

Ob 13.00 smo se vrnili k Biliju, ga sprehodili, tekočinsko oskrbeli in razpravljali o krvih rezultatih – ti niso bili vzpodbudni. Še vedno kažejo na močno okvaro jeter, sum tudi na akutno infekcijo. Po Biliju sva dodatno tekočinsko skrbela za kobilo s krvavečo maternico.

Med 15h in 17h sva si končnole privoščila kosilo. A se po malo martinčkanja na soncu vrnila v hlev, počistila bokse vsem pacientom, še posebej oskbela Bilija ter naredila še milijon drugih stvari (te dni je na kliniki dokaj alarmantno). Klinični pregled Bilija spet ni bil pozitiven, konj je bil napet, peristaltika upočasnjena – kar je pomenilo, da bo treba zopet narediti nočni obisk.

Ura se je bližala 21h, ko sva se odločila za odhod. A opazila krvavitev na nogi mlade kobile, ki je nosila opornico. Boga reva se je nekoč porezala, veterinarji pa so ji po oskrbi namestili opornico. Očitno pa se je med sponke ujela koža – ta se je dobesedno razcefrala in živalca je začela krvaveti iz treh različnih ran. Čeprav bi jih lahko pustila odprte, sva se vseeno odločila za impoviziran povoj (praktično sva ga naredila prvič v praksi, jutri pa bova videla, kako dobro sva znala teorijo prenest v prakso)… Domov prišel 21.45.

PETEK:

V petek sva od 6.00 do 14.00 oskrbela večino pacientov, zraven pa še naredila en rektalni pregled in sondiranje (skozi nos v želodec).

Od 18h pa spet naprej delo na Biliju. Skoraj smo spregledali, da se mu je peristaltika zelo upočasnila. Uh, potrebno  bo nočno preverjanje. Večer se je končal ob 21h.

SOBOTA:

0.00 – Bilija smo slišali že od vrat, dihal je zelo hitro, bil slaboten in v res bogem stanju. Poklicali smo veterinarja ter lastnika. Ker se je Bili v tistem času že sesedel in ni kazal veliko življenjske energije, se je lastnik odločil, da prekine Bilijevo že mesečno trpljenje na kliniki.

V soboto zjutraj sva pogledala še mamo, ki je ostala brez žrebička, a je bila brez posebnosti.

Prav smešno se mi zdi, kako fejst se obremenjujemo zaradi malenkosti. Teden na kliniki mi je pokazal, da so v življenju še pomembnejše stvari in da je večina od nas lahko prav hvaležna življenju, ki ga živimo. Kdor ne verjame, naj nas obišče – prav kmalu bo začutil stisko pacientov in njihovih lastnikov, ki vsak dan trepetajo, ali ni večerni sprehod njihov zadnji…

  • Share/Bookmark
 

1 komentar »

  1. Strawberry field pravi

    Prav maš :) Lepo nam je , včasih prelepo ob oziru na takšne situacije. ŽAlostno!

    2.04.2010 ob 17:46 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL